ONCO-fysio van Ravenstein

Oncofysio van Ravenstein
Mijn naam is Lex van Ravenstein en als fysiotherapeut gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van kankerpatiënten. Naast mijn werkzaamheden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis ben ik in 2013 gestart met mijn praktijk voor (ex)kankerpatiënten bij sportcentrum Total Fit op de locatie de Hoge Heide

Wat kan ik voor u betekenen?
Als oncologie fysiotherapeut richt ik me op de behandeling en coaching van patiënten met kanker. Denk hierbij aan vermoeidheidsklachten, bewegingsbeperkingen, krachtsverlies en het hervinden van het vertrouwen in eigen lichaam en plezier in bewegen. Daarnaast is de rolverandering van patiënt naar weer ‘gewoon’ is een intensieve en lastige periode en vraagt specifieke kennis, vaardigheden en ervaring bij de fysiotherapeut.

Door mijn activiteiten als oncologie fysiotherapeut in het Jeroen Bosch Ziekenhuis blijf ik continue op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heb ik intensief contact met medisch specialisten en gespecialiseerde oncologie verpleegkundigen.

Wanneer?
De oncologiefysiotherapeut kan ingezet worden in alle fasen van de ziekte kanker en de behandeling daarvoor:

In de curatieve of behandelfase is alles gericht op het bestrijden van de ziekte kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken van conditieverlies, voorlichting geven en het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, vertrouwen herstellen in het eigen lichaam en grenzen ontdekken én verleggen. Ook het hervinden van plezier in bewegen is een belangrijk onderdeel. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een bewegingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Als de patiënt na een succesvolle behandeling is genezen, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid. Goede nazorg blijft dan belangrijk.

Soms kan de ziekte niet volledig worden genezen maar wel onder controle worden gebracht en gehouden. Kanker krijgt dan het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt:

De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologie fysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderd worden door ontspanningsoefeningen.

Voor meer informatie bezoekt u de website www.oncofysio.nl .

Voor verdere aanvullende informatie of het maken van een afspraak ben ik telefonisch bereikbaar op 06-39776773 en per e-mail:  info@oncofysio.nl .

In een vrijblijvend gesprek beantwoord ik graag uw vragen. Tevens behoren behandelingen aan huis tot de mogelijkheden indien gewenst.